Usvajanje

Početak » Psihologija usvojenog deteta » Teorija o pet faza u usvajanju

Teorija o pet faza u usvajanju

Kategorije

Kategorije

Teorija o pet faza kroz koje prolaze usvojeni je kreirana od strane Amande Vulston. I danas se pišu članci o tome i usvojeni se javljaju pa bih ja priupitala i ovdašnje usvojene koliko mogu da se nadju u ovoj teoriji. Ukratko ću je predstaviti.

1) Nema svesnosti/negira se – usvojeni ima obavezu i zahvalnost prema usvojenim roditeljima. Nema otvorenog znanja o pitanjima usvajanja. Usvajanje se razmatra kao pozitivan uticaj na život usvojenog.

2) Porast svesnosti -Usvojeni vidi usvajanje kao pozitivan uticaj na život usvojenih ali registruje i neke probleme usvajanja (radoznalost prema biološkim roditeljima, čežnja za bliskošću, osećanje praznine, osećanje nepripadanja) ali odbija da ih istraži.

3) Davljenje u svesnosti – Usvojeni ima osećanje ljutine, tuge, ozlojedjenosti prema usvajanju. Fokusiran je na gubitke koje je usvajanje donelo, na bes prema usvojenim roditeljima, prema biološkim roditeljima ili sistemu usvajanja.

4) Novonastalo iz svesnosti – Usvojeni prepoznaje gubitke u usvajanju ali i njegove prednosti. Usvojeni pokušava da prihvati i prevazidje pitanja usvajanja.

5) Pronalaženje mira – Usvojeni je pronašao mir ili ide ka tome. Ima smisla i integracija i ambivalentnost.

Komentari usvojenih idu od toga da su ove faze netačne sasvim do toga da su tačne. Pronalaze neke faze kod sebe, neki zameraju to da uopšte postoje neki dobici u usvajanju. Ali većina se slaže da peta tačka nije tačna, da usvojeni nikad ne stižu do svog mira. To me je podsetilo na Dacu, ne sećam se da li na blogu ili privatno ali se sećam samo da mi je rekla da ne upotrebljavam tu frazu koja ne znači ništa. Kad god joj neko uputi reči da će naći mir – ja se setim toga. A izgleda je to vrlo često kod usvojenih. Koliko god teško bilo za nas roditelje da prihvatimo da usvojeni ne nalaze svoj mir može biti i neka lekcija – da izbegnemo takve fraze u obraćanju usvojenima jer izgleda da nisu ni od kakve koristi. No videćemo šta kažu naši usvojeni/e o ovim fazama i da li se slažu sa usvojenima sa zapada.

Poslednji članak koji sam čitala o ovoj temi je na sledećem linku http://www.adopteerestoration.com/2014/12/adoptees-do-you-believe-in-adoption.html Možete naći i komentare usvojenih nakon teksta.

Adoption Phse


7 komentara

 1. Daca kaže:

  Pre no što bih prokomentarisala ove faze, ja bih da se shvati da ovde kad se kaže usvajanje misli se na ceo paket – napuštanje + usvajanje. Mada deluje kao jasno, sklona sam verovati da će neko pre shvatiti da kad piše usvajanje misli se doslovno samo na taj deo. Međutim, u 70% slučajeva izraz usvajanje odnosi se na prvi deo paketa – napuštanje, a tek onda samo usvojenje.

  Ove same faze podsecaju me, u grubljim crtama, na one faze koje sma pisala u pogledu na bm – to je to u sustini.

  1) faza – moje negiranje bilo je sam vokalno. Nisam previše pitala. Što ne znači da nisam vodila aktivni unutrašnji dijalog sa samom sobom 😉

  2) faza – Pa sad…Može se reći oko ovog priznanja negativnog da se dobija svest o tome…S tim što bih ovu lepotu i prednost usvajanja ja stavila kod sebe od prve faze, jer za mene nikad nije bila upitna.

  3) faza – ovo je u pubertetu već, mada ja zaista bes prema roditeljima nisam imala ( to je vec američka priča ). Moj bes je uvek bio uperen samo ka jednoj osobi.

  4) faza – iz ove faze, priznajem samo zadnju rečenicu – Usvojeni pokušava da prihvati i prevazidje pitanja usvajanja

  5 ) faza mi zvuči kao urbana legenda. Kad je dostignem ( ako je dostignem ) rado ću vam pisati o tome.

  Liked by 2 people

 2. simona32 kaže:

  Hehe ja sam se u početku nervirala kad se napiše usvajanje a misli se na napuštanje zapravo ali sad sam se na to navikla možda što je u stranim tekstovima uobičajeno ali svakako – misli se uglavnom na napuštanje…

  Zašto u četvrtoj tačci ne vidiš neke prednosti usvajanja? Mislim ovde se misli na usvajanje kao celinu, i opet ne mislim na prednost usvajanja u odnosu na biološku porodicu nego prednost u odnosu na boravak u domu ili kod hranitelja.

  Nasmejah se na ovo ‘urbana legenda’… Hehe bilo bi lepo da dostigneš ali kažem s obzirom kako i druga usvojena deca reaguju – teško. Inače isto što ja nisam znala a shvatila sam čitajući tekstove je da se usvojeni ne oporavljaju kad nadju ljubav, dobiju decu, dobiju unučiće… naprotiv, usvajanje se ne završava odnosom roditelj – dete već i buduće generacije, partneri osećaju posledice usvajanja…

  Liked by 1 person

 3. Daca kaže:

  Zato što sam prednosti usvajanja svesna od kad znam za sebe tj za usvajanje. Imam mamu i tatu , to se valjda odmah spozna? ( bar sam ja to odmah spoznala ).

  Inače isto što ja nisam znala a shvatila sam čitajući tekstove je da se usvojeni ne oporavljaju kad nadju ljubav, dobiju decu, dobiju unučiće…

  Ja se i dalje nadam da to nije tako. Bar ne u potpunosti.

  Liked by 2 people

 4. simona32 kaže:

  Aha ja sam shvatila da si htela da kažeš da usvajanje nema prednosti pa stoga mi bilo neobično…

  Ima na zapadu prilično usvojenih neprijatnih prema usvajanju i sa stavom da nema nikakve prednosti. Ima sigurno i kod nas. To mislim kad negde ne bude taj dobar spoj, kad negde izostane sreća/zadovoljstvo/razumevanje u usvojenoj porodici… onda osoba misli da bi nešto drugo bilo bolje, kakav takav kontakt sa biološkom porodicom a naročito ako su hranitelji bili koliko toliko ok. To nama izgleda nerazumljivo jer smo se uglavnom svi koji pišemo pronašli sa našom decom… pa kad tako nešto čitam gledam da ne mislim na sebe i bliske mi majke nego na neke druge ljude, kako ima loših bioloških roditelja ima i loših usvojenih roditelja…

  I ja se nadam. Ja kad pišem ovde obično mislim na jedan po meni neozbiljan stav koji vlada na ovim prostorima. A to je dobili smo dete, volimo se i to sve rešava…Ako postoje problemi to je kod nekog drugog… te tamo Simone koja mnogo razmišlja ili Dace koja uporno neće da bude pozitivna 😀 A usvajanje ima težinu razmišljali ili ne razmišljali mnogo, bili pobornici pozitivnog razmišljanja ne bili… To ne znači da se ne mogu stvari shvatati malo lošije ili malo bolje, ali neke stvari su činjenično stanje ili toliko opšte da su neupitne, npr ako majka nema kontakta sa biološkom porodicom nema ni njeno dete,možda detetu to toliko ne znači ali prosto tako je, utiče i na njegov/njen život. Ili primal wound to je klasika na zapadu, svi prihvataju da postoji posledica odvajanja od biološke majke, to je opšte mesto… I sad ja retko zaista vidim tu primal wound mada si mi ti pojasnila da i ta prilepljenost uz mene ima veze sa tim… ali ja mogu da budem sujetna i smatram da je to samo zbog toga što sam ja jedna jedina majka za Viktora… Ipak to neće menjati da nas je zapravo dve i da na naš odnos delimično utiče i taj prvi odnos sa biološkom majkom… Raspisah se ja po običaju 😀

  Liked by 1 person

 5. simona32 kaže:

  Ne znam da li je baš prava tema ali dopalo mi se ovo razmišljanje usvojene devojke. Ja sam nekako mislila da je češće kod usvojenih ali ispade da je retkost, utoliko pre da podelim 😉

  ‘I feel that we are handed certain cards in life. These cards were given to us because I feel that some higher Source knows that we can handle the challenges that life throws us. Adoption is just one of my life cards, a situation in which I had no control over. Although there is nothing I could do about the circumstances of my adoption, I realized that I now have choices and have options. I choose to live my life with love and positivity. My given name at birth is Suma, which means flower and my adoptive name is Prema, which means love. I feel that I am a flower that blooms with love.

  Prema Suma, Adoptee’

  https://www.facebook.com/HowDoesItFeelToBeAdopted?fref=nf

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: