Usvajanje

Početak » Psihologija usvojenog deteta » Reunion i incest

Reunion i incest

Kategorije

Kategorije

Moram priznati da sam istraživanja o mogućnosti incesta čitala ali nisam mislila da objavljujem taj članak. To zato što mi se činilo da je ta tema suviše šokantna da bi moglo o njoj da se diskutuje. Ali Nina je objavila link za članak na Kutku i predložila da temu pokrenem i na blogu… pa pomislih i zašto da ne… Evo odlomaka iz članka da vidite o čemu se radi ukoliko dosad niste čitali niti razmišljali o toj temi.

„Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, osnivačica grupe za podršku posvojenoj djeci koja su nedavno pronašla svoje biološke roditelje skovala je izraz ‘genetska seksualna privlačnost’. Time je nastojala opisati intenzivne romantične i seksualne doživljaje koje je zapazila tijekom većeg broja susreta djece i roditelja.

Prema članku u uglednom Guardianu, stručnjaci procjenjuju da se takvi doživljaji, koji su i dalje u sferi tabua, pojavljuju u gotovo 50 posto slučajeva kada se već odrasla djeca nakon niza godina prvi put susreću s roditeljima. Osnivačica spomenute grupe za podršku i sama je osjetila privlačnost prema sinu kojeg je dala na posvajanje, a s kojim se prvi put vidjela 26 godina kasnije, no sin nije osjećao ništa prema njoj.

Premda, kako piše New York Magazine , nema mnogo istraživanja o ovom fenomenu, eksperti koji su proučavali ovo područje nude niz mogućih objašnjenja – jedno je da je riječ o primordijalnom osjećaju pripadnosti otuđenom rodu, drugo da se javlja osjećaj želje stjecanja iskustva vezivanja s najbližom osobom kojeg nije bilo u djetinjstvu, a treće da je jednostavno riječ o privlačnosti na temelju sličnosti, odnosno kao da se osoba susreće s partnerom laboratorijski kreiranim samo za nju.“

Evo linka za ceo članak http://www.jutarnji.hr/ispovijest-djevojke–nakon-godina-potrage-pronasla-sam-oca–izgubila-s-njim-nevinost-i-sada-zelimo-imati-dijete-/1276290/

Nadam se da vam pored sve muke reuniona nisam dodala još jednu 😀 Ja sam se zaista tako osećala kad sam prvi put čitala… E samo mi još incest fali! Ne znam, ne razmišljam opet o takvom toku stvari… U svakom slučaju to je još jedna prednost otvorenog usvajanja jer kad dete poznaje biološke roditelje sasvim je drugačije, stvara se neki odnos u kome je incest nemoguć. To je još jedan razlog zašto ću Viktoru o biološkim roditeljima pričati kao o roditeljima jer čini mi se da je lakše da se incest javi tamo gde biološki roditelji nisu spominjani, gde su zabranjeni gde dete nije razvilo osećaj da su oni roditelji a onda su tu i zabrane koje društvo propisuje. Takodje prvo zbog onog ličenja inače nameravam da pokušam da nabavim sliku od biološke majke čim Viktor počne više da pita. Prvo ću pokušati da on pita hraniteljicu pošto je ona imala Mileninu sliku ali meni nije dala, kao ne može da nadje (a našla more drugih slika kako baš tu izgubi). Nadam se da ćemo već tako uspeti. A ako ne uspemo pokušaću da pitam njenog brata koga sam ja našla na fb da mi pošalje njenu sliku. Kažem motiv mi je ličenje a i što dete ne bi imalo bar sliku svoje biološke majke, da zna njen lik… ali mislim da ga to štiti i od ovakvog toka. Kad zna Milenin lik, kad sa njim odrasta neće ni kad je susretne moći da je gleda drugačije nego kao majku.

Šta mislite vi o ovoj temi? (Samo nemojte da me linčujete, Ninin je predlog, pogledajte na Kutku 😀 )

ad incest


9 komentara

 1. tatajovan kaže:

  Jedna od dobrih stvari je što biološki srodnici najčešće imaju slične telesne mirise, a slični se međusobno ne privlače.
  Gledao sam reportažu o eksperimentu u kojoj su podelili 6 muških mirisa znoja i 6 ženskih.
  Pritom svaki od muških ima ekvivalent kod ženskih s tim što je jedan testosteronski, a drugi estrogenski. No sličnosti postoje.
  U tajnom rasporedu i mirisima ispostavilo se da muškarce najviše privlači što različitiji ženski miris od njihovog. Isto važi i za žene.
  To je jedna od olakšavajućih okolnosti kad se sretnu brat i sestra koji se ne poznaju. Feromoni uglavnom ne rade ono šta treba.

  Liked by 2 people

 2. simona32 kaže:

  Jovane,
  nadam se da je tako…

  Poseban problem je incest kad osoba ne zna da je neko biološki srodnik. Zato je neophodno da zna da je usvojen, da ima neku misao da to može biti… O tome smo razgovarali i na susretu.

  No ova istraživanja se odnose na reunione, kad dete i roditelj znaju ko su a opet se privlačnost javi. 50% je po meni jako veliki procenat ako je tačan, pa to je svaki drugi reunion!

  Sviđa mi se

 3. snedra88 kaže:

  Simona, potpuno sam zatečena pročitanim.

  Do sada smo čitali i pričali o jednom aspektu ove teme, a to je da dete koje je podobno za usvajanje može da potiče iz incestne veze i kako se potencijlani usvojitelji odnose prema takvoj teškoj priči.

  Da, pričali smo i o tome koliko je važno da svako usvojeno dete zna ko su mu biološki roditelji, te da sazna i šire ko su mu polubraća i polusestre, kao i rođaci po biološkim roditeljima i njihova deca, kako ne bi iz neznanja dete kada odraste ušlo u incestnu vezu sa svojim biološkim srodnicima.

  Ali ovaj aspekt, da može da se desi da odraslo usvojeno dete, nakon upoznavanja svojih bioloških roditelja ili srodnika, uđe u incestnu vezu sa nekim od njih, tj. svesno, to mi nikada nije palo na pamet.

  Jasno je da trenuci upoznavanja sa biološkim roditeljima i srodnicima nose veliko uzbuđenje, ali da se to uzbuđenje doživi ili protumači kao seksualno uzbuđenje, ne razumem.

  Liked by 1 person

 4. simona32 kaže:

  I ja sam ostala zatečena prvi put kad sam čitala… Kažem nisam ni razmišljala da objavljujem do Nininog predloga a opet mi je drago da jesam – jer to se dogadja, koliko god nama bilo nerazumljivo. Može da bude opomena usvojenim roditeljima jer moj je utisak da inače imaju sklonost da nekako ‘zaborave’, marginalizuju biološke roditelje. Po mom mišljenju dete sa nerazvijenom svešću da mu je to roditelj pa da su samim tim i romantične i seksualne veze zabranjene – u većoj je opasnosti od incesta. Ako ja Viktora već unapred vaspitavam da mu je Milena biološka majka, a to sam već i sad povezala, uspemo da pribavimo njenu sliku, pa vidi fizičku sličnost i ne čudi joj se, ja mu govorim i o nekim psihičkim sličnostima koje ja mogu da povežem… Neće se čuditi prepoznavanju kad se ugledaju, pa kako ne bi prepoznao biološku majku i osetio bliskost? Ali ako usvojeni roditelj insistira da je samo on roditelj, nema priče o biološkim, dete tako liči na usvojene roditelje a na biološke ma kakvi, ko su oni uopšte, reunion je zabranjen, a znamo da je zabranjeno voće najsladje, i uz svu onu bliskost koju vidi a ne može da je locira i ne bi trebalo da je ima, dete nije učeno da je ima i ne može da kaže – pa to je moj roditelj, normalno da prepoznajem bliskost… onda to klizi u nešto drugo. Naravno daleko od toga da ću sad usvojene roditelje da okrivim, niko ne može biti kriv za postupke drugih, kažem samo šta mi možemo da činimo da do toga ne dodje…

  Liked by 1 person

 5. snedra88 kaže:

  Naravno Simona, slično razmišljam o tome.

  Liked by 1 person

 6. simona32 kaže:

  Evo nadjoh neki priručnik koji objašnjava genetsku seksualnu privlačnost, takodje i kako se pripremati za reunion i kako se ponašati

  Click to access 4179412549.pdf

  Sviđa mi se

 7. simona32 kaže:

  O ovom slučaju sam čitala već ranije a sad mi nešto iskoči pa se setih da odgovara ovoj temi…

  http://www.wwmt.com/news/features/national/stories/Couple-finds-out-they-are-brother-and-sister-12806.shtml#.VL86tSyYGFl

  Koliko se plašite ovakvog toka? Meni nije jasno kako ne pomisliše da ako se bio majka isto zove može biti i ista žena. Mislim jeste Brazil veliki a Marija često ime ali opet…

  Ja ću pričati Viktoru o svemu što znam o biološkoj porodici ali pitanje je da li će pričati oni… No s te strane je takodje dobro da rano dodje do otvaranja doijea i reuniona jer dete stiče znanja o biološkim rodjacima te ovakve stvari ne mogu da se dese…

  Liked by 1 person

 8. Daca kaže:

  jer dete stiče znanja o biološkim rodjacima te ovakve stvari ne mogu da se dese…

  To zavisi i od druge strane. Ako ce roditelji ili rodjaci da kriju – krice i za par godina i za milion. Tako da znanje najcesce ima jedna strana, koliko sama uspe da iskopa.

  Liked by 2 people

 9. simona32 kaže:

  Ne razumem laži prema bliskim osobama… Možda je to dobra tema za novi članak, šta mislite? U stvari dok vi stignete da odgovorite možda ću ga ja i napisati 😀 Sve zavisi kakva mi gužva bude na poslu…

  U svakom slučaju razumela ja ili ne, možda su im ovakve teme potrebne bar da uoče kuda laži sve mogu da vode…

  Inače pre nekog vremena je bilo da su se sreli i spojili brat i sestra u Velikoj Britaniji, hteli da se venčaju pa saznali… Možda je u Brazilu to ostalo nesaznato jer su živeli u vanbračnoj zajednici. Ustvari po današnjim dokumentima bar kod nas se ne bi saznalo ni danas ali ranije je u izvodu stajala neka napomena tako su ljudi i saznavali da su usvojeni. Sad se sve ostavlja savesti roditelja. Meni ne bi palo na pamet da prećutkujem bilo šta ali eto nismo svi isti… a dobro je da nam u izvodima ne piše da je dete usvojeno jer bi svaka budala mogla da nas zeza u domu zdravlja i sl (ja imam lično iskustvo zbog iskakanja podataka). Ali moglo bi da bude ono što američki usvojeni traže, da originalni izvod ne može da se izmeni, recimo da je dostupan samo na zahtev, zaključan itd a da svi ostali koji se izdaju glase na usvojene roditelje. Ustvari tako i jeste kod nas, eto bolji u nečemu i od SAD. U opštini rodjenja postoji taj prvi izvod samo je arhiviran ali ne dospeva do drugih opština (ili bar ne bi trebalo). Mada ja ne znam šta će to kod nas kad se ionako dosije dobija u czsr ili Zvečanskoj, neće dete ni da ide u opštinu ali hajde… Uglavnom započeh o incestu, kad se desi da se u Velikoj Britaniji sretnu brat i sestra a tamo sedamdeset miliona stanovnika ne vidim da nije verovatno da se desi i u Srbiji deset puta manjoj…

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: