Usvajanje

Početak » Psihologija usvojenog deteta » Usvajanje i matematika

Usvajanje i matematika

Kategorije

Kategorije

Otkako je Viktor krenuo u školu sa kraćim pauzama traju naše muke oko nje. U početku su bili problemi da se razviju radne navike, da uopšte sedne da uči, da shvati što je učenje potrebno… Kada su te muke prevazidjene krenule su nove i čini mi se gore. Iako Viktor redovno uči, iako je inteligentno dete čak veoma rekla bih, iako u učenju kao i u ostalom što čini ima svu našu pažnju i pomoć rezultati su daleko ispod uloženog truda. Najveći problem je matematika. Sledeći tekst ja sam čitala više puta u trenucima rezignacije i blagog očaja i donosio bi mi mir i snagu da krenemo dalje. Iako tekst možda deluje na prvi pogled deprimirajuće jer upravo govori da su prema istraživanjima koja su vršena rezultati usvojene dece u ponašanju i učenju lošiji u vrtiću i prvom razredu nego kod onih koji nisu usvojeni, meni je to donosilo oslobodjenje. Uzrok nevolja se pronalazi u značaju veze izmedju biološkog roditelja i deteta u ranom životnom dobu i nedostatku te veze kod usvojene dece. Suočavanje sa takvom jednom okolnošću bar mene je izmeštalo iz dotadašnjeg začaranog kruga ispitivanja nas kao krivaca, preispitivanja šta pogrešno radimo i grozničavog traženja rešenja. Takodje mi je otvaralo put ka traženju originalnijih rešenja za naše puteve. Recimo polazila bih od toga da inteligencija i talenti nisu dati Viktoru uzalud. Koliko je u njemu zagonetka toliko je u njemu i rešenje. Počela sam još više da ga osluškujem i da pitam prvo njega pa onda sebe ima li nečeg što bi on želeo da radi, ima li talenta/potencijala koji je toliki da će da zablista bez obzira na životne okolnosti? Gledala sam zašta ima interesovanja, gde može da zadrži pažnju… Moje iskustvo čak i kod same sebe je da uspeh povlači uspeh i kod naizgled sasvim nepovezanih stvari. Zato se prvo treba skoncentrisati na naše snove, želje duše, postojeći talenat, nešto što jako želimo i ostvarićemo uprkos svemu a kada se ispolji i dodje do uspeha i zadovoljstva i druge stvari dolaze lagano na svoje mesto. Ostaje da se vidi da li će to biti i kod Viktora tako a i ako ne bude, uvek postoje novi putevi i rešenja. Samo mislim da ni on ni mi ne treba da se pomirimo baš lako i odmah da ako ima sposobnosti, ima sve uslove za učenje, bude loš djak. Naravno, možda ćemo se jednog dana i sa tim pomiriti, nije smak sveta svakako niti je škola jedini faktor u životu ali pre toga isprobaćemo više načina da uspeh bude bolji.

Dugo ne nalazim vremena da prevedem ovaj tekst ali pošto videh da još usvojenih roditelja ima situacije sa učenjem slične našima to odlučih da to vreme nadjem i prevedem. Nadam se da će vam tekst biti koristan kao i meni.

„Usvajanje je jedna od najboljih stvari koje se može dogoditi detetu. Usvojeni roditelji su često bogatiji od drugih roditelja. Takodje često su bolje obrazovani i ulažu više truda u podizanje dece. Često se trude da obeduju zajedno, snabdevaju decu sa više knjiga, takodje angažuju se oko škole. Ipak usvojena deca često imaju lošije ponašanje i lošije rezultate u učenju u vrtiću i prvom razredu nego deca koja žive u svojim biološkim porodicama. To je pokazalo novo istraživanje psihologa Nikolasa Zila i Instituta za porodične studije.

Prema njihovim nastavnicima usvojena deca su se lakše ljutila i češće dolazila u sukobe od ostale dece. Ako 50 posto predstavlja uobičajen nivo ovih problema usvojena deca su bila na 64 procenata dok je kod neusvojene dece procenat bio 44 posto. Deca sa jednim roditeljem, sa očuhom ili maćehom ili u hraniteljskim porodicama su imali nešto manji procenat u odnosu na usvojenu decu 58 posto, iako ta razlika nije značajna. Slični model ponašanja se zadržao i u prvom razredu. Zill je svoje istraživanje sproveo na 19000 učenika prema podacima Nacionalnog centra za obrazovnu statistiku iz 1998 god.

Nastavnici su rekli da usvojena deca manje paze na času, manje su voljni da uče nove stvari i manje su istrajni na izazovnim zadacima. Usvojena deca su imala lošije rezultate na testovima iz matematike i blago ali ne značajno na testovima čitanja. (U originalnom tekstu za koji link imate na kraju mog prevoda imate dijagrame pa radi jasnoće možda da pogledate i njih, meni je ovaj za matematiku bio posebno značajan 😉 ).

Usvojeni roditelji se mnogo trude. Zašto su ipak rezultati usvojene dece lošiji u odnosu na prosek?

Ovo može biti povezano sa teorijom privrženosti. Ta teorija govori da jaka veza sa bar jednom osobom koja dete neguje je suštinska za napredovanje deteta. Ta osoba može biti usvojeni roditelj ali usvajanje može značiti da je veza izmedju deteta i biološkog roditelja prekinuta ili nikad nije ni formirana. U najgorem slučaju, deca su proživela traumatične dogadjaje pre usvajanja. Rana trauma može uticati na delove mozga koji kontrolišu ponašanje i učenje.

Bebe i mala deca koja nisu imala potrebnu pažnju u najranijim danima, koja su se osećala uplašeno ili odvojeno od svojih roditelja, su psihološki ranjivija kasnije u životu. Izmedju ostalih stvari imaju više problema da regulišu emocije i rešavaju konflikte bez neprijateljstva.

Zill je naglasio da ovo istraživanje nije argument protiv usvajanja ili usvojenih roditelja. Usvajanje je bolje rešenje od boravka u instituciji, u neadekvatnom porodičnom okruženju a u nekim slučajevima i u odnosu na hraniteljstvo. Ovo istraživanje je podvuklo značaj jake povezanosti roditelja i dece u ranom dobu života. Na žalost, izazovi sa kojima se suočavaju usvojena deca su samo jedan vidljivi primer toga.“

Tekst je sa mog ličnog bloga https://usvojeniusvojenausvojeno.wordpress.com/2017/04/07/usvajanje-i-matematika/ a originalni tekst se nalazi na sledećem linku https://www.theatlantic.com/health/archive/2015/10/the-adoption-paradox/409495/

 

Math 2

 

 

 

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: