Usvajanje

Početak » Uvodna reč

Uvodna reč

Kategorije

Imam staž usvajanja od pune 23 godine. Na ovom blogu, sa te strane, najstarija sam 🙂 Pa ipak i posle te 23 godine ja i dalje učim. Nisam dostigla neki vrhunac mudrosti u kom bih mogla zapisati u par redova sve te cenjene savete i time sve vas prosvetlila. Nisam čak stigla ni samu sebe da prosvetlim.  Zašto ovo govorim?  Da bi se shvatilo da je usvajanje jedan proces koji traje ceo život.  Sve ono što ga čini, što iz njega proizilazi, traje zauvek. Niti se tužna priča bioloških majki završava usvajanjem, niti se usvajanjem samo formira jedna nova srećna porodica, bez repova proslosti, niti dete u celom tom miksu može da se izgradi bez da obe strane ne proživi i upozna.
Zaista je ponekad čudan taj splet okolnosti koji me iznova, kada postavim u svojoj glavi,  fascinira.  Zamislite jednu usvojenu majku i jednu biološku majku.  Dve žene, koje veze jedna s drugom nemaju. Dve žene najverovatnije iz različite životne podloge i kulturnog miljea.  Dve žene koje u prolazu jedna drugu i ne bi primetile. Jednoj od njih dve,  život obeležava neželjana trudnoća, drugoj obeležava neželjen sterilitet ( lični ili partnerski, suština ista ). I dalje njih dve dodirnih tačaka nemaju, osim što se suočavaju sa ličnom dramom. U jednoj od te dve drame, stvara se novi život. Od starta osudjen na drugačiji put. Osudjen da ne bude formiran po „default settings-u“.  Sa druge strane, kod druge drame, radja se u jednom momentu odluka. Odluka o usvajanju. Zanimljivo je to da je i odluci o napuštanju i odluci o usvajanju, prethodila velika bol. Različite vrste, ali ipak bol. I tako dolazimo do deteta nastalog i odbačenog iz bola i željenog i prihvaćenog zbog prethodnog bola.  Do momenta adaptacije i usvajanja,  detetov put je bolan i maglovit. Kao što je maglovit i onom ko ulazi u usvajanje, ispunjen neizvesnošću da li će i kada postati roditelj.  A na onog drugoj, sada pomalo zaboravljenoj strani, je magla žene koja želi da nastavi dalje. Magla koju sama kreira iza sebe, kako se ne bi videla njena prošlost.  I u toj magli, u jednom momentu spoje se sve tri strane: dve fizički ( roditelji i dete ) i jedna virtuelno ( b. majka posredno kroz dete).  Sada one iste dve žene, koje možda nikad ne bi pozdravile jedna drugu, vezuje neraskidiva veza.  Jednoj ta veza predstavlja ( potisnuti ) bol, drugoj ljubav. A mi? Mi smo miks tog bola i te ljubavi. Spona koja tu trijadu drži na okupu.  Zauvek.  Zato je bitno da svi budući usvojitelji shvate i prihvate, a i oni sadašnji koji još uvek sumnje u tom pogledu imaju, da mi ne možemo biti umom i duhom prisutni samo na jednoj strani (onoj u kojoj smo odrasli), jer je naša baza stvorena od četvoro ljudi.  Četvoro ljudi koji su zasadili seme gena, bola, ljubavi i sreće. To smo mi.  Ako bi jednu od te dve strane odbacili, pokušali ubiti, srušili bi i sebe – polovinu sebe.  Otud potreba za reunionom i toliki bol koji proizilazi iz njega. Otud i potreba da se sve shvati i svaka strana razume i podrži. Jer mi činimo sve te strane na okupu u nama samima. Mi vas nosimo u sebi. I to nije bio naš izbor, to je bio izbor života.  Mi ga samo pratimo.  A to istinski shvatiš tek kad se konacno možeš pogledati u ogledalo i kada si napokon svo četvoro u sebi mogao da vidiš, prepoznaš i osetiš.
Unesoh  se ja malo u mudrovanje, ali moram reći da sve ovo ne bih umela reći sa recimo 20 godina. I ko zna šta ću pričati u svojim 40-tim.  Ali to je i poenta. To je proces koji traje ceo život, kroz koji rasteš, učiš  i sazrevaš.

Daca


64 komentara

 1. simona32 kaže:

  O pa neka je srećan početak… Nadam se da će blog biti koristan i vama i nama 🙂

  Liked by 1 person

 2. snedra kaže:

  Divna pesma!

  Srecan pocetak novog bloga, da je na korist svima nama, roditeljima koji su usvojili decu, onima koji su u procesu usvajanja, deci koja su usvojena i onima koji tek razmisljaju da udju u proces usvajanja.

  Naravno i svima onima koje interesuje ova tema!

  Srećno!

  Sviđa mi se

 3. Struzzo kaže:

  Uvek mi srce zaigra kad pročitam ovu pesmu…

  I nasta blog sa puno ljubavi….:)

  Liked by 3 people

 4. simona32 kaže:

  I meni… Koliko god puta da sam pročitala ovu pesmu i na srpskom i na engleskom uvek me iznova dotakne 🙂

  Liked by 1 person

 5. Natasa69 kaže:

  Danas smo prvi put otisli do centra da uzmemo spisak potrebne dokumentacije za usvojenje.
  Slucajno (da li bas slucajno?) danas otkrivam ovaj blog…
  Placem uz ovu pesmu…krenuli smo….

  Liked by 2 people

 6. Daca kaže:

  Nataša dobrodošla na blog. 🙂 Takođe čestitam i na početku procedure. Dug put je pred vama, ali verujem sa pozitivnim krajem. 🙂 Nadam se da će vam blog pomoći u pogledu nedoumica i bojazni koje imate. 🙂

  Sviđa mi se

 7. Natasa69 kaže:

  Hvala na dobrodošlici, ‚‚pisaćemo‚‚ se , imam ja mnooogo pitanja.

  Liked by 2 people

 8. simona32 kaže:

  Nataša,
  dobro došla na blog i srećno u procesu usvajanja 🙂

  Svi smo mi bili jednom na početku a evo nas sad kao usvojeni roditelji, da se i vama to ostvari što pre… Ali naravno, korak po korak… Ima nekih tekstova o samoj proceduri ali biće ih još pošto je Snedra pisala i namerava da piše neke tekstove o tome ali trenutno nema net. No nadam se da će biti vrlo brzo na blogu i poznavajući Snedru sigurno će to biti detaljno napisano i za vas korisno. Što se pitanja tiče svakako ih slobodno postavljaj 🙂

  Liked by 1 person

 9. snedra88 kaže:

  Draga Nataša, dobrodošla! Srećno u procesu usvajanja i da pre postanete roditelji. Nikome od nas nije bilo lako, ali vredelo je 100%!
  Hvala Simona, tekstovi o obuci i proceni slede!

  Liked by 2 people

 10. simona32 kaže:

  Hvala Convularia Maialis. Dobro došla 🙂

  Sviđa mi se

 11. Jelena kaže:

  Pozdrav svima koji su usvojili ili odlučili da usvoje nekog mališana. Mi smo se ,evo, rešili na usvojenje i potpuno nam je nevažno da li će biti dečak ili devojčica. To nek odluči sudbina. Imamo mnogo pitanja i mnogo nedoumica. Spremni smo i zreli za usvajanje bebice, samo me muči kakav je stav socijalnih radnika kad su u pitanju kućni ljubimci. Konkretno, imamo nemačku ovčarku koja živi sa nama u stanu i koja je odrasla sa decom rodbine i prijatelja i obožava decu, ali ne znam da li to predstavlja neku prepreku i kako socijalni radnici reaguju na tu okolnost.
  Volela bih kada bi neko mogao da mi odgovori i pomogne.

  Hvala

  Liked by 2 people

 12. simona32 kaže:

  Jelena,
  dobro došla na blog i još jednom srećno u procesu usvajanja 🙂 Nadam se da ćemo moći da pomognemo bar oko nekih pitanja i nedoumica, slobodno piši i pitaj.

  Ja sam već odgovorila na tvoje pitanje na fb stranici – mislim da neće biti problema sa psom koji je tu, pre da vam može biti samo plus…

  Sviđa mi se

 13. Daca kaže:

  Dobrošla i od mene 🙂

  Sviđa mi se

 14. Jelena kaže:

  Drugari,
  imam jedno pitanje. Da li je neko od vas imao iskustva sa usvajanjem deteta druge veroispovesti? I da li ste u zahtevu pisali nacionalnost deteta? Hvala

  Sviđa mi se

 15. simona32 kaže:

  Jelena,
  to sve zavisi od vas. Ako smatrate da vam je to bitno možete već u zahtevu da napišete. Ako niste sigurni onda bolje da ne pišete ništa pa ćete o tome odlučiti kasnije. Mi smo napisali da su nacionalnost i veroispovest nebitne tj sve dolaze u obzir (ne sećam se kako sam tačno formulisala ali to je bila suština). Ono što je nama rekao psiholog je da oni i pored naših zahteva mogu da izmene sve te stavke. Zato i postoje razgovori, kućne posete. Npr ako ste vi napisali vera nebitna a kad dodju kod vas vide ikone po zidovima i dajete im posne kolače jer svake srede i petka postite oni mogu da zaključe da je to ipak vama bitno. Takva sredina nije dobra za neko dete čiji su biološki roditelji druge veroispovesti, smatrali bi da bi dete lutalo preterano u identitetu…

  Sviđa mi se

 16. Jelena kaže:

  Pozdrav svima.
  Da li neko može da mi kaže koje sve preglede podrazumeva lekarsko uverenje? Hvala

  Sviđa mi se

 17. simona32 kaže:

  Jelena,
  zavisi od doma zdravlja. Kod nas je podrazumevalo sve moguće i nemoguće. Od krvi, urina, snimanja pluća, psihijatra, psihologa itd. Pričali su da je najbolji i najbrži dz Vračar sem ukoliko ne naletite na „doktorku“ sa predrasudama prema usvajanju. Prema nama su svi bili srdačni, podržavajući, normalni valjda kako u medicinskoj struci i treba da budu. Fizički je bilo teško ali bar psihički nas nisu izmaltretirali, naprotiv, tako da sam ja i kasnije odbila da idem u taj dz Vračar, neka hvala…

  Sviđa mi se

 18. Jelena kaže:

  Hvala Simona, mi ćemo morati u dz Palilula. Preko tečlefona su delovali super ljubazno. Pozdrav…

  Sviđa mi se

 19. snedra88 kaže:

  Jelena, dobro došla. Prvo da ti kažem da vi ne morate da idete u DZ Palilula, čak iako ste sa Palilule, tamo je veliko maltretiranje i dugo traje sve to, bice potrebno da idete i u Knez Danilovu kod psihijatra i psihologa i soc. radnika i posle u medicinu rada u Vojvode Vuka, a znam od jedne drugarice da CSR Palilula prihvata lekarsko uverenje iz bilo kog doma zdravlja sa teritorije grada Beograda, te ako mozete idite u DZ Vracar, da zavrsite sve za jedno pre podne. Naravno, vas je izbor.

  Sto se tice veroispovesti, mi smo se izjasnili da nije bitna nacionalnost ali je bitno da dete bude hriscanske veroispovesti tj. od bioloske majke hriscanske veroispovesti. To smo ucinili iz tog razloga sto smo osecali odgovornost da ako bismo dobili dete nehriscanske veroispovesti ne bismo mogli da mu pruzimo odgoj u smislu veroispovesti njegove bioloske majke, jer o toj veri nista ne znamo, vec bismo ga vaspitavali prema nasoj veri, a to bi nam mozda jednog dana dete zamerilo. Svejedno, cak i da o tome nismo pricali, kada su soc. radnici dosli u posetu kod nas, videli su da imamo puno ikonica u kuci i da nam je to bitno.

  Kad smo podnostili zahtev za drugo usvajanj, u tom smislu nismo nista pricali niti su oni zabelezili.

  Liked by 1 person

 20. Jelena kaže:

  Ok Snedra, hvala puno. Imamo problem druge vrste. Nije nam overena knjižica pošto firma duguje za doprinose, tako da moramo proveriti da li u DZ Vračar može bez knjižice. U svkom slučaju hvala mnogo na odgovoru i podršci.

  Sviđa mi se

 21. simona32 kaže:

  Jelena,
  koliko se ja sećam knjižica uopšte ne treba. Idete u medicinu rada i taj pregled plaćate. No proveri svakako… Ako budete išli u dz Vračar psihički se spremite na tu „doktorku“. Snedra je imala sreće da je izbegne ali ostali koji su je susreli su bili neprijatno iznenadjeni. Žena ih je odgovarala od usvajanja, govorila svašta za biološke roditelje a onda i decu… da ne poveruješ.

  Liked by 1 person

 22. Jelena kaže:

  Pozdrav svima,
  evo prikupili smo sve papire koji su nam potrebni i sutra biso trebali da odemo u Centar za socijalni rad da predamo. Jedno pitanje, da li samo predajemo papire i zahtev ili odmah razgovaramo sa savetnicima? Hvalaaaa

  Liked by 1 person

 23. simona32 kaže:

  Jelena,
  srećno!

  Piši nam kako napredujete, ima i raznih tema po fazama postupka pa najbolje tamo 🙂

  Mi kad smo bili u postupku prvo se samo predavala dokumentacija. Oni nakon toga formiraju tim koji će nas voditi i javi nam se vodja tima da bismo se dogovorili kad da dodjemo. Poziv je kod nas usledio nakon desetak dana ali to vreme može biti kraće ili duže.

  Sviđa mi se

 24. Jelena kaže:

  Simona,
  hvala na odgovoru. Bili smo danas, predali smo papire i rekli su nam da dođemo u Sredu da dodamo još neko uverenje. Tada ćemo, kažu, znati ko nas vodi. Jedva čekam.
  Posle koliko ste vi dobili bebu od kako ste predali zahtev?

  Pozdrav

  Sviđa mi se

 25. simona32 kaže:

  Jelena,
  E pa to je brzo, neka se tako i nastavi…

  Mi nikada nismo dobili bebu 😉 Naš mališan je imao tri godine i sedam meseci kad su nas pozvali za njega a tri godine i devet meseci kad je došao kod nas (ta razlika od dva meseca se javlja jer su u medjuvremenu odlučivali, a onda su bili neki odmori i sl pa su nam dali da sakupljamo dokumentaciju ponovo što je praksa nekih centara a u nekima se sakuplja pred konačno usvajanje)…

  Mi smo jedanaest meseci čekali na podobnost, i pet ipo na prvi a ujedno i pravi poziv. To je sveukupno brzo usvajanje, mada ima i bržih… Nas su zamalo odbili odmah kad su videli da čekamo samo pet ipo meseci, sreća da ugledaše da se kod nas čekanje na podobnost oteglo. No mislim da je češći slučaj da se čeka i po nekoliko godina. No to ipak sve zavisi i od vaših zahteva a i od malo sreće pretpostavljam…

  Sviđa mi se

 26. Jelena kaže:

  Simona,
  iskreno se nadam da ćemo uspeti brzo da dobijemo bebca. Sanjam o tom danu.

  Liked by 1 person

 27. Daca kaže:

  Ha! Pa kad brže postavi…:)

  Liked by 1 person

 28. simona32 kaže:

  Hehe ovakav post zaslužuje brzinu… Jeste bila lepa ona pesma koja je bila dugo na uvodnoj reči ali ovo je nešto naše, Dacino a naše 😀

  Liked by 2 people

 29. Daca kaže:

  Hahaha dobro reče to. Pa šta da vam kažem, osim da se zahvaljujem na ukazanoj časti 😀

  Liked by 2 people

 30. simona32 kaže:

  Hvala tebi na tako divnom postu… Ne mogu da ti opišem kako sam se osećala kad sam ga čitala, jako me je dotaklo… Ne znam da li je išta što sam pročitala vezano za usvajanje imalo takvo dejstvo na mene… Mislim da nije a znate koliko čitam na ovu temu, stalno… Stotine i stotine razmišljanja usvojene dece, majki, bioloških majki sam pročitala ali najbolji opis usvajanja po meni je ovaj Dacin 🙂

  Liked by 2 people

 31. Jelena kaže:

  Pozdrav svima,
  bili smo danas na prvom razgovoru u CSR i krećemo sa obukom od sledeće nedelje. Imam samo jedno pitanje. Da li je neko od vas ili neko koga znate uspeo da usvoji bebu do godinu dana?
  Hvala na odgovoru.

  Sviđa mi se

 32. simona32 kaže:

  Jelena,
  nadam se da će vam lepo sve teći i brzo se završiti…

  Pogledaj deo bloga o proceduri, tamo smo dosta pisale o toku samog procesa i svim (ne) bitnim stvarima a svakako bi nam bilo drago da se i ti pridružiš sa svojim iskustvom 🙂

  Sviđa mi se

 33. Jelena kaže:

  Juče je bio prvi čas u školici. Ja sam srećna….
  Pozdrav svima

  Liked by 2 people

 34. simona32 kaže:

  Dešava nam se u kontaktu sa usvojenom zajednicom da dobijamo razne komentare – i pozitivne i negativne. Pozitivni idu uglavnom u smeru da je značajno postojanje ovog bloga i naše povezivanje, da smo se dotakli raznih stvari, da smo pomogli i pomažemo u nekim situacijama. Negativni idu u tom smislu da smo mnogo mračni, da ćemo uplašiti ljude koji se tek spremaju na usvajanje. Takodje imamo i više ljudi koji nam pišu svoje stavove privatno ali iz ovog ili onog razloga ne žele da pišu na blogu. Ja bih opet da vas pozovem u svim tim situacijama – da pišete – ovo je naš i vaš blog. Kako i ime samog bloga kaže – pisanje je iz ličnog ugla. Moi/naši stavovi nisu nikakva vrsta zakona, podložni su kritici, slobodno se ne slažite i izjavljujte da imate različita vidjenja od mene/nas… Meni bar to nije nikakav problem, moj osnovni cilj je da činim najbolje za mog sina. Više puta sam do sada na tom putu promenila donekle pravac razmišljanja i pristupa usvajanju a verovatno će tako biti na dalje. Bar ja život shvatam inače kao stalno učenje i saznavanje a posebno u onim oblastima koje prethodno nisam poznavala dovoljno (u usvajanje sam dublje uronila tek kad sam se opredelila za njega i najviše kad sam postala usvojena majka). Ako vam se blog čini mračan slobodno nam pošaljite vaše vedrije članke, sigurno ćemo ih objaviti. Ono što je nama cilj je da okupljamo usvojenu zajednicu a to što je blog ispunjen pretežno jednim pristupom je što samo nekoliko nas piše a mi se družimo i privatno, imamo mnogo i drugih sličnosti te i zastupamo sličan pristup usvajanju… Ali i blog bi bio mnogo bolji kad bi bilo više raznovrsnosti i diskusije stoga – pridružite nam se ❤ ❤ ❤

  Liked by 2 people

 35. Trepavica kaže:

  Pozdrav svima,
  Odusevljena sam blogom i samom idejom.
  Svoju pricu bih ostavila ovde, a slobodno mozete da je prebacite gde mislite da pripada.
  Moja prica glasi:
  Imam 35 godina, udata sam i mama dvoje dece.
  Ni jednog momenta nisam dobila potvrdu da sam usvojena, ali sam o tome čula sa tri različite strane, što je i više nego dovoljno da posumnjam.
  Prvi put sam cula u 6.razredu, od devojčice iz komšiluka, koja je živela tu privatno, pa su njene gazde njoj rekle „da ova zena sto mi je mama, da me ona nije rodila, da su me usvojili“!!!
  Tu je nastao moj šok, danima nisam dolazila sebi!
  U tom uzrastu sam bila mnogo emotivna, kao i većina pubertetlija, pa nisam imala hrabrosti da o tome pitam roditelje.
  Vreme je prolazilo, a ja sam samo tražila fizičke sličnosti sa njima, kao potvrdu da to nije tačno.
  Onda kasnije, kad sam se zaposlila, srela sam jednog starijeg kolegu svojih roditelja, koji me je, kad sam rekla čija sam, odmah pitao: A ti si ta koju su usvojili? Hvalio se tvoj otac da im je stigla jedna mala, slatka devojčica.
  To je bio šok broj 2, ali bila sam odrasla, već jednom čula tu priču, pa nije na mene delovalo baš toliko strašno kao prvi put.
  E, tada sam već rekla mojima sta sam cula, da bi oni rekli kako taj lik nije sav svoj, on je ovakav, on je onakav…
  Čula sam i treći put, ali to mi više nije bilo toliko nepoznato.
  Naravno, svaki put sam vrtela u glavi svoj život, roditelje koji žive samo za mene i zbog mene, a zbog sve te ljubavi koju mi pružaju, ni jednogg trenutka nisam želela da pomislim da je to tačno!
  Sve do jedne svađe sa mamom, kad sam joj u afektu rekla (mada je to bilo i malo izazivački s moje strane): kakva si prema meni, ponašaš se kao da me nisi rodila?!!!
  A odgovor je stigao kroz zube: pa i nisam!!!
  Tata je uleteo u našu raspravu, rekao da prekinemo obe, tako da nisam dobila šansu da isteram to do kraja.
  Mene godinama kopka da li jesam ili nisam usvojena, a da bih krenula u potragu imam jako malo podataka, tj. imam samo moj datum rođenja i mesto koje stoji u krštenici!
  Naravno, imam apsolutnu podršku mm, ali ne bih o tome ni reč rekla roditeljima. jer, ako sam usvojena, a oni nisu želeli, hteli ili smeli da mi to kazu, nema razloga ni ja da im govorim šta radim.
  Mene zanima da li su mi ti moji podaci dovoljni da krenem u potragu?
  I da li bi trebalo da se krene od Zvečanske?
  Hvala puno 🙂

  Liked by 1 person

 36. simona32 kaže:

  Trepavice,
  dobro došla 🙂

  Odobrila sam tvoj post (prvi post na blogu se odobrava posle pišete slobodno) ali ću ga pretvoriti i u novu temu pa možemo tamo da pričamo.

  edit: Evo teme na sledećem linku https://usvajanje.wordpress.com/2015/05/27/trepavicina-prica-iz-ugla-usvojene-osobe-2/

  Liked by 1 person

 37. Trepavica kaže:

  Hvala Simona32 na dobrodošlici!
  🙂

  Liked by 2 people

 38. simona32 kaže:

  Daca na Trepavicinoj temi:

  „Taj đavolčić je uplašeno dete u tebi, koje samo zna da je iz nekog razloga odbačeno. Ali to isto dete u tebi, prirodno želi videti svoje srodnike. Ko če pobediti? Iskreno, kad se dođe dotle dokle si ti, pobeđuje želja. Ja je čak ne zovem ni željom nego potrebom. Zaista je jača od svega i veći je ,,đavolčić“ od samog straha ( od novog odbacivanja ). Imaš pozitivan znak da su te tražili, ali budi na rezervi. U reunionu svi su promenljivi. Ti sama, pa svi ostali. Da li je moguće biti spreman? Ne! Ako čekaš na to, nećeš dočekti. Poslušaj svoj prvi impuls, jer je jedino on iskren, sve ostalo su projekcije i strahovi. Usput ćeš naučiti kako da se nosiš sa stvarima koje se budu desile. Kakvi god da se postave prema tebi, neće ti biti lako. Smenjivaće ti se sve vrste osećanja iz minuta u minut. Spremnost na to i ne možeš imati, jer će to biti tvoje prvo takvo iskustvo u životu, bićeš prvi put nešto što do sad realno nisi bila – biološka ćerka, a to je deo tebe koji ti je nepoznat. Ali izborićeš se, jer si zapravo najteži korak učinila – otvorila si dosije. Većina dotle ni ne dođe.
  Što se tiče tvog pitanja kako da im se obratiš, to zavisi od toga šta je tvoj prioritet. Ako bi samo da ih konstatuješ da si tu i da im nudiš ponudu i prostor da te lično upoznaju, možeš se javiti i preko fejsa. Ali ako si kao ja,( doduše ja ih na fejsu nisam tada našla ) u fazonu: moram je ( ih) videti po bilo koju cenu, onda je jedino rešenje direktno na adresu da dođeš i na licu mesta da se predstaviš. Inače ako do toga dođe, nećeš baš imati ideja za razgovor, verovatno u prvom mahu dalje od svog imena nećeš znati šta da kažeš i tu će te već voditi ponašanje njihovo, pa ćeš se i ti u skladu sa situacijom poneti. Dakle razluči prvo šta ti je u ovom momentu prioritet, pa da nastavimo dalje sa planovima i pripremom 🙂

  PS. Ne duguješ njima, već duguješ sebi. Detetu u tebi.“

  Sviđa mi se

 39. Nn kaže:

  Imam pricu slicnu Trepavicinoj ali iz ugla roditelja koji nisu stigli da daju informaciju o usvajanju vec su ih drugi ljudi preduhitrili i napravili veliki probelem koji jos uvek traje. Takodje smo supruga i ja zainteresovani za skup koji ste najavili pa bih zeleo da se prijavimo.
  S postovanjem
  tata
  Ako ovo budete objavljivali ne bih voleo da spominjete ime ili mejl da time ne bi nesto poremetio u pokusajima da ponovo uspostavimo normalan kontakt sa nasom usvojenom cerkom. Hvala na razumevanju.

  Liked by 2 people

  • Trepavica kaže:

   Koji su to razlozi koji „nateraju“ roditelje da precute usvajanje? Ja sam po ko zna koji put ponovila da ja postujem odluku svojih roditelja, ali da je ne razumem, jer to su jako delikatne stvari.

   Sviđa mi se

 40. Trepavica kaže:

  Nn,

  Drago mi je, a verujem i svima na blogu, da se prikljucio jos neko od usvojenih roditelja.
  Prica ima raznih i svaka nam puno pomaze u sagledavanju kompletnog usvajanja.
  Podaci su anonimni, jer gomila nas verovatno ne bi ni bila ovde.
  Bilo bi lepo da nam, ako mezete, i ispricate svoju pricu. Tako bi smo mozda i mogli da Vam, pouceni nasim iskustvima, damo i naki koristan savet. A i Vasa prica bi nama znacila.

  Liked by 2 people

 41. snedra88 kaže:

  Postovani Nn,

  dobrodosao na blog!

  Sto se anonimnosti tice, nick sa kojim ste se prijavili na word press je vidljiv svima, dok kao sto rece Trepavica, podaci o mejl adresi nisu dostupni javnosti, s tim sto ih nas tri – Daca, Simona i ja vidimo kao administratori bloga.

  Na mejl adrese smo vezano za susret poslali poruke sa detaljima susreta, te ako zelite mozemo poslati i tebi.

  Mnogo pozdrava!

  Liked by 1 person

 42. NN kaže:

  Mozete li uneti NN umesto imena pre nego sto ovo budete objavili i u prethodnim porukama zbog dalje komunikacije. Hvala na razumevanju.

  Sviđa mi se

 43. simona32 kaže:

  Nn,
  dobro došao na blog. 🙂

  Nadam se da ćete doći na susret i vi i Trepavica… Kada posmatrate osobu u sličnoj situaciji a da nije vaša ćerka mnogo učite. Uočavate ono što vas burne emocije inače sprečavaju da vidite a za vaš odnos je itekako značajno.

  Bar meni je to bilo tako u susretima sa usvojenom decom a naročito sa Dacom sa kojom imam najbliži kontakt. Mnogo mi je to druženje pomoglo da shvatim ugao usvojene dece a to mi je naročito značajno vezano za moje dete. Mnoge stvari ne bih tako uradila ili shvatala da nisam imala ova druženja. Zato smatram da su dragocena 🙂

  Liked by 1 person

 44. Trepavica kaže:

  Samo na sekund da skrenem sa teme 🙂 Posaljite i meni na mail podatke za susret. Hvala 🙂

  Liked by 1 person

 45. simona32 kaže:

  Trepavice,
  juuuupiiiii… jako se radujem tebe da upoznam 🙂

  Nn,
  ne brini, ja dugo pišem na netu, svakakve pojedinosti i ovde i na forumu Kutak sam pisala a u našoj okolini verovao ili ne ne zna se za usvajanje. Dešavalo se čak i da neko meni ili mom suprugu napiše pravo ime ili čak i detetu i stoji neko vreme na netu i ništa. Mi ne krijemo usvajanje, znam da će jednog dana doći vreme kad će svi u okolini znati ali koliko god vremena da dobijemo a da u vrtiću ili u školi našeg mališana ne gledaju kroz to i ne mora sa svim predrasudama da se nosi, dobro je. U vrtiću smo dobili tako nekoliko godina i čak i kasnije ne bi nas ljudi prepoznavali niti odavde niti iz komšiluka nego je naš mališan govorio najboljim drugovima da je usvojen. Što je opet u redu, to je njegov identitet i nema razloga ni da krijemo. Ali kasnije je doživljavao neke prozivke i on je sam poučen tim iskustvima rekao za školu, reći ćemo jednog dana ali ne mora odmah. Ne znam da li to znači da nismo čitani 😉 Koliko ja mogu da vidim blog jeste a jeste i Kutak koliko znam. Ali to verovatno čitaju ljudi koje zanima usvajanje, ili ako neko i poznat pročita čini im se da to ne može biti neko koga poznaju.

  Liked by 1 person

 46. zorazivkovic kaže:

  Pozdravljam sve, igrom slučaja naišla sam na ovaj blog tokom potrage za odgovorom koji mi je izuzetno važan. Molim vas da mi neko pomogne. Moja sestra (majka petoro dece) je hranitelj jednog malog plavog anđela koji je došao u porodicu sa tri nedelje. Ove godine je napunio 4 godine. Tokom proteklih godina mojoj sestri je u više navrata stavljeno do znanja da postoji mogućnost da usvoji mališana s obzirom da je majka neprikladna za brigu o njemu. Iznenada su joj danas rekli da joj uzimaju dete. Molim vas, najlepše vas molim da li neko zna kako da nađemo način da dete ostane u porodici koja ga neizmerno voli. Pri tom napominjen da i ja imam troje dece, da najstariji sin moje sestre isto tako ima dete, da smo jedna velika složna porodica koja je primila to divno stvorenje u svoj život i svi smo spremni učiniti sve da on ostane s nama. Hvala.

  Sviđa mi se

 47. snedra88 kaže:

  Postovana Zoro,
  dobrodosli na blog o usvajanju.

  Ako sam dobro razumela vas post, decak koji je kod vase sestre skoro 4 godine treba da ide iz porodice vase sestre. Nisam razumela da li to da joj „uzimaju dete “ znaci da dete treba da ide u drugu hraniteljsku porodicu ili na usvojenje. Ako treba da ide u drugu hraniteljsku porodicu, vasa sestra treba da pita Centar za hraniteljstvo za razloge, tj. da li ona i dalje ima podobnost za hraniteljstvo i sl.
  Ako dete treba da ide na usvojenje, a vasa sestra smatra da ima uslove da ga usvoji, treba da prodje postupak za dobijanje podobnosti da postane usvojitelj i da udje u jedinstveni registar usvojitelja pri Ministarstvu rada i soc. politike.

  Ili se situacija u bioloskoj porodici „sredila“ te se vraca u tu porodicu?

  Napisite nam nesto sire, ako mozete.

  Liked by 1 person

  • zorazivkovic kaže:

   Draga snedra88, najlepše Vam zahvaljujem na odgovoru. Dakle, dete se daje na usvajanje s obzirom da je CTSR utvrdio da je biološka majka nepodobna za brigu o detetu (ona je na odsluženju zatvorske kazne, porodila se dok je bila u istražnom zatvoru). Moja sestra je već ranije u više navrata pitala za mogućnost usvojenja, radnici u centru su joj potvrdili da takva mogućnost postoji te iz tog razloga ništa nije preduzimala u cilju usvojenja. Međutim sada sve to negiraju.šanse sve, mi smo svi ostali zgroženi nastupom zaposlenih i odnosom prema mojoj sestri. Da bi Vam pojasnila želim napomenuti da je moja sestra po zanimanju viša pedijatrijska sestra sa dugogodišnjim iskustvom, majka petoro dece, jedna izuzetno blaga, iskrena osoba, poštovana od svih koji je poznaju. Ona je uspela da se izbori sa zdravstvenim problemima našeg malog dečaka, slabim apetitom, (uticaj alkohola i nezdravog života majke tokom trudnoće), dok ovih dana obilaze lekare radi njegovog sitnog rasta. Inače je on živahan, bistar i veseo dečak. Govori tri jezika (mi smo bilingvalna porodica, a engleski nam je pride), peva kao Željko Joksimovic (obožava ga) i „leti“ kao Supermen (to je njegova „specijalna moć“, morala sam je spomenuti). Izvinite, ja kao ponosna tetka nekad previše pišem. Znači mi ga bezgranicno volimo i prosto nam je neshvatljivo da socijalna ustanova ne uvažava više nego činjenice da je tom detetu pruženo apsolutno sve da bi prebrodio zdravstveno probleme i izrastao u pametnog i zdravog dečaka. Moja sestra svakodnevno obilazi sve moguće ustanove u potrazi za odgovorom kako bi mogla da ga usvoji. Mora postojati neki način da se jedno dete zaštiti od budućih trauma i bola kada je već jednom našlo dom pun ljubavi i sigurnosti. Centar za socijalni rad s druge strane, želi da dete bude usvojeno od strane usvojitelja koji nemaju druge dece da, citiram: „sva imovina nakon smrti roditelja pripadne samo njemu“. Oni su na suze u očima moje sestre nakon što su joj najavili da će postupak usvojenja početi reagovali sa:“zašto plačete gospođo?“. Izvinite još jednom. Ono što mene konkretno zanima je da li postoji zakonska mogućnost usvojenja od strane hranitelja (navodno je pre dve godine podnet zahtev za zakon, da li je to u proceduri, da li je donet taj zakon,da li se može naći u službenom glasniku ), šta je potrebno uraditi sa naše strane (kažem naše jer svi mi tražimo odgovore na sve moguće strane) kome pisati u Ministarstvo (zahtev za upis u registar usvojitelja), da li ići strogo po zakonu (kakav god da je) ili tražiti mala vrata (ipak je ovo Srbija). Postoji li mogućnost da nam se Centar na neki način osveti ako saznaju da pokrećemo sve živo iako su nam rekli da nemamo šanse da zadržimo dete?
   Da ne zaboravim, drago mi je da sam saznala za ovaj sajt i blog, da sam se upoznala mnogo divnih, toplih ljudskih priča. Puno pozdrava svima, dobro zdravlje i puno ljubavi

   Sviđa mi se

 48. simona32 kaže:

  Ili se možda vraća biološkoj majci? Ako je ovaj slučaj ja sam za to da ne radite ništa. I sama sam usvojena majka i naravno da podržavam usvajanje. Ali ono i te kako ostavlja traga za decu i za njih je najbolje ako je ikako moguće da budu u svojim biološkim porodicama. Tek ako život u biološkoj porodici nije moguć onda dolazi usvajanje.

  Sviđa mi se

 49. Daca kaže:

  Kao što rekoše Snedra i Simona iznad, zavisi od razloga uzimanja deteta. Ukoliko dete odlazi na adaptaciju u usvojiteljsku porodicu, ne postoji mogućnost da dete ostane u hraniteljskoj, jer su hraniteljske porodice predviđene za privremeni smeštaj ( makar taj smeštaj trajao i nekoliko godina, formalno je privremen ). Ukoliko se vraća u biološku, opet ništa ne možete. Jedino ne znam ukoliko se premešta u drugu hraniteljsku, jer to zavisi od razloga premeštaja.

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: